אימאגו היא שיטת טיפול זוגי ייחודית שנוסדה ע"י ד"ר הארוויל הנדריקס מארה"ב, בשנת ,1984 ופותחה עם השנים בשיתוף עם בת זוגו הד"ר הלן לאקלי האנט. הספר: "לבסוף מוצאים אהבה" שיצא לאור בשנת 1988, מאגד בתוכו את הרעיונות של הגישה ומהווה אבן דרך בפיתוח וגיבוש התיאוריה. גישה זו מייחדת מקום לקשר הזוגי ולמרחב הזוגי כמקום, אשר זקוק להתייחסות וטיפוח מיוחדים.
מהי הנחת היסוד של הגישה?
הגישה מבוססת על ההכרה שהווייתו של כל אדם היא בקשר. בני אדם נולדים לתוך קשר ובתוך הקשר הם נפצעים רגשית (גם במשפחות ועם הורים אוהבים). לכן הריפוי שלנו אף הוא מתרחש בקשר. במסע הזוגי מצפים לבני הזוג אתגרים רבים, שכן בן/בת הזוג יפגיש אותנו עם החסכים והפצעים שלנו, ואנו נרצה שייתן לנו את כל מה שחסר לנו באמצעות הקשר איתו. שיטת אימאגו רואה בתסכול הזדמנות לתיקון וגדילה.
מטרת העבודה על פי גישת האימאגו היא לחולל שינוי ביחסים. השינוי מתמקד במעבר מיחסים של תסכול ופגיעה הדדית ליחסים באווירה של ביטחון ואהבה המאפשרים צמיחה אישית ויצירת יחסים של אהבה וקרבה.
איך עושים את זאת ? מעבר מתסכול לצמיחה
גישת האימאגו מאפשרת, באמצעות כלים ייחודיים לבניית דיאלוג, יצירת תחושת בטחון , אינטימיות וקירבה, מתוך התכווננות אמפטית. בני הזוג לומדים לפתח הכלה, הקשבה, והבנה כבסיס לשינוי האמיתי ביחסים.
האופן שבו מתנהל הדיאלוג במפגש הוא ייחודי. בני הזוג יושבים זה מול זה, לומדים להיפגש במבט עין, ולהעריך את הקשר שקיים ביניהם. הדיאלוג מתחיל בכך, שהאחד מזמין את השני "לביקור בעולמו", היינו לדבר ולשתף במה שעובר עליו, בנושא שהוא שבע רצון ממנו, או על נושא המתסכל אותו ביחסים. הוא נקרא "השולח". השני משמש כ"מיכל", ולומד להכיל את מה שנאמר. הוא מקשיב ומהדהד את אשר שמע, ומתקף את הנאמר, ובדרך זו הוא נכנס ל"נעליו" של בן זוגו.
?מהו מקור השם: אימאגו
שיטת האימאגו מתייחסת אל הדרך בה גדלנו כאל "הטבעה", "דימוי" (אימאגו-אימג') שיצרנו לעצמנו אודות אהבה, מתוך חוויותינו בבית הילדות וחווית הקשר עם ההורים. בטבע, כשלנקבת הזברה נולד צאצא, היא מתחילה להקיף אותו פעם אחר פעם במעין ריטואל. היא מקיפה את הצאצא שלה כדי ש"יצלם" בזיכרונו את צורת הפסים שלה, ויוכל לזהותה מבין הזברות האחרות. גם אנחנו עושים דבר דומה כשאנו מצלמים תמונות רבות בילדותנו, של קשר עם הורינו: תמונות הקשר הזוגי ביניהם, תמונות של הקשר שלנו עם אבא, תמונות הקשר שלנו עם אמא (או דמויות הוריות שגידלו אותנו), וכך אנו יוצרים את אלבום התמונות אישי שלנו, ובאמצעותו יוצרים "אימאגו " – דימוי שלנו של "מה זאת אהבה". דימוי זה משפיע על אופי היחסים האינטימיים שנבנה, העמדות והתפיסות שלנו ומעצב את הגישה שלנו לחיים . עם אותו דימוי נצא בזמן מתאים בהמשך חיינו לחפש בן זוג. לחפש אהבה.
שיטת האימאגו מייחסת ללא מודע שלנו את האחריות על בחירת המועמדים. הלא מודע מהווה מעין שדכן סמוי, שבוחר מי שיזכיר לנו אהבה מוכרת, מי שקרוב/דומה? לתמונות הילדות שהכרנו. וזאת מבלי שנהיה מודעים לכך. בחירה זו, הינה נכונה עבורנו, כי אותה אנו צריכים עבור ריפויינו וסיום הילדות. בדרך זו ניתנת לנו הזדמנות לתיקון, ולהתנהלות שונה מזו שלימדנו את עצמנו בילדות, כדי לשרוד ולהגן על עצמנו מפני תסכול או כאב.
בדרך כלל, בני זוג מתוסכלים תקועים "בריקוד זוגי", שחוזר על עצמו והם מרגישים לכודים , שחוקים ועדים לדעיכת הקשר. כל אחד מבני הזוג בטוח בצדקתו ואינו מסוגל לראות את עולמו הפנימי של האחר או לחולל שינוי.
גישת האימאגו מטפחת בצורה מיוחדת את מושג הביטחון בקשר הזוגי, לכדי ערך בהתנהלות הזוגית. בטיפול זוגי, נבנה הביטחון במרחב שבין בני הזוג, כך שכל אחד מבני הזוג יוכל להביא את עצמו במלואו ומאפשר בכך לבן הזוג להכיר, להבין וגלות אמפטיה. מתוך תהליך זה, בן הזוג משנה את נקודת מבטו לגבי התסכול והמצוקה ומקורותיו ובצורה הדרגתית ללמוד דרך התנהלות שונה בתוך הקשר – התנהלות אשר מאפשרת לו גדילה וצמיחה אישית.
ביוגרפיה:
"לבסוף מוצאים אהבה – מדריך לזוגות" , בהוצאת אחיאסף תל אביב
"לשמור את האהבה הזאת – לקראת זוגיות",